
Eksempler på lette motorfly:
Mulighetene er mange og skal man gå til innkjøp av eget fly, har man like mange valgmuligheter for transport i skyene som man har på veiene. Selv om valgmulighetene er enorme, er det enkelte flytyper som er mer populære enn andre, i alle fall i Norge.
Cessna
Cessna 120, 140 og 140A er alle enmotors, to-seters motorfly utstyrt med konvensjonelt landingsutstyr. Flytypen, som først ble produsert i 1946 umiddelbart etter slutten av andre verdenskrig, ble en enorm suksess og selv i dag er disse flyene en favoritt blant piloter over hele verden. Produksjonen endte i 1952 og ble etterfulgt av Cessna 150, en lignende toseters maskin som ble introduserte med trehjuls landingsutstyr. Disse flyene er utrolig driftsikre og relativt rimelige i innkjøp. En maskin med under 75.000 timer kan kjøpes for rundt 150.000 kroner.
Piper Aircraft
Piper er en amerikansk flyprodusent som siden oppstarten i 1927 har spesialisert seg på små motorfly for de fleste bruksområder. Som produsent står Piper i dag bak hele 160 ulike sertifiserte flymodeller og har til dags dato levert over 189.000 fly verden over. Piper-flyene er kjent for deres ekstremt driftssikre wankelmotor, som gjerne gjør over 100.000 timer før den må ha service. I Norge er det spesielt modellen Piper 166 Baracc som er å finne mange av. Flyet kan utstyres med opp til 6 seter og benyttes til både transport og fallskjermhopping.
Cirrus Aircraft Corporation
Cirrus Aircraft er en flyprodusent som ble grunnlagt i 1984 av Alan og Dale Klapmeier. Selv om utvalget av ulike modeller er lite, har selskapet tatt betydelige markedsandeler de siste 15 årene takket være deres brukervennlighet. Deres XV-30 modell er en av de aller mest anvendelige flytypene i denne klassen i dag. Med opp til 9 seter og en banebrytende stempeldrevet motor har Cirrus sakte men sikkert tatt inn på gamle storheter som Cessna. Siden 2015 har Cirrus vært verdens største produsent av fly med stempeldrevet motor.
Leie av små motorfly
Det å skulle gå til innkjøp av et eget fly innebærer betydelig kostnader både når det gjelder selve kjøpet, vedlikehold og lagring. Heldigvis finner man i dag flyklubber over hele landet som tilbyr utleie av mindre motorfly. Prisene varierer mye ut fra type fly og antall timer man trenger flyet. Så fremt man har alle papirer i orden kan man leie et to-seters fly for rundt 2.000 kroner timen uten pilot. I tillegg kommer selvsagt drivstoff og eventuelle utgifter for landing ved ulike flyplasser.